Evolusi Meja Sekolah


Assalamualaikum wbt.

Setiap orang pasti akan ingat sewaktu mereka duduk di meja mereka semasa zaman persekolahan, tetapi reka bentuk meja itu berbeza dari generasi ke generasi.

Apabila pendidikan menjadi perkara yang wajib pada tahun 1880, sekolah perlu  menampung lebih banyak murid daripada sebelumnya. Pertama sekali, murid-murid duduk di bangku panjang atau meja yang bersambung-sambung, itu adalah penyelesaian yang paling asas, namun berbeza sekali kepada murid-murid yang miskin atau tinggal di pedalaman, mereka terpaksa hanya duduk dilantai saja dan menulis di atas pangkuan mereka.

 Meja pertama - John D. Loughlin dari Sidney, Ohio, mencipta meja sekolah pertama pada tahun 1881. Dikenali sebagai 'meja fesyen', meja ini terdapat dalam pelbagai saiz untuk memenuhi keperluan kanak-kanak dari semua peringkat umur dan membolejkan mereka duduk dua atau tiga orang sekali dalam kelas.

 

Meja Fesyen, 1881

Pada tahun 1920-an, tahap perkembangan berikutnya adalah meja sekolah ‘Welsh’ yang popular, meja pertama yang menggabungkan ruang untuk pelajar menyimpan kertas dan buku di dalamnya. Banyak yang mempunyai permukaan meja yang diangkat untuk menutup ruang penyimpanan ini.

 

Meja sekolah Welsh, 1920-an

Kedua-dua meja itu dibuat dari kayu pada kerangka besi dan biasanya disertakan dengan bekas meletak dakwat supaya murid dapat mencelupkan alat menulis ketika menulis. Selain penambahbaikan meja yang dapat disesuaikan pada tahun 1930-an itu, bentuk asasnya tetap tidak berubah selama beberapa dekad.

 

Meja boleh ubah, 1930-an

Perubahan bentuk meja - Perubahan ketara pertama terdapat pada bahan yang digunakan untuk membuat meja pada tahun 1950-an. Kayu dan besi yang berat memberi laluan kepada papan lapis dan keluli untuk perabot yang jauh lebih ringan dan mudah dipindahkan, seperti meja sekolah Munkegard yang dibuat oleh Arne Jacobson. Struktur keluli dan krom sepenuhnya diikuti pada tahun 1960-an, masih dengan kawasan penyimpanan yang digabungkan, tetapi tempat meletak dakwat telah lama tidak diperlukan.

 

Meja Munkergard oleh Arne Jacobson, 1950-an

Truktur keluli dan krom penuh, 1960-an


Perubahan yang paling ketara seterusnya adalah dalam reka bentuk, dengan kehadiran  meja 'wrap around' yang popular yang masih biasa dilihat hingga kini. Mereka tidak mempunyai ruang penyimpanan dan permukaan tulisan kecil yang menempel di kerusi itu sendiri.

 

Meja moden - Di bilik darjah hari ini, meja terdapat dalam pelbagai bentuk dan saiz yang hampir tidak berkesudahan, sering disesuaikan sepenuhnya oleh pengguna dan disesuaikan dengan jenis pelajaran yang berlaku di setiap ruang.

 

Di Saidina Group, kami menawarkan pelbagai meja moden dan klasik yang mantap dan kami pakar dalam penyelesaian meja yang sempurna untuk mana-mana kelas atau pelajar. Pelbagai meja sekolah kami boleh dilihat di sini dan kami dengan senang hati membincangkan keperluan khusus anda.

                             

Klik imej di atas untuk meja yang sesuai dengan pelajar anda.

Atau kunjungi terus website www.saidina.com.my

Terima kasih

Wabillahitaufiq wal hidayah...

Catat Ulasan

0 Ulasan