Garis panduan bagaimana menjadi ahli perniagaan yang berjayaBagi mereka yang ingin menjalankan perniagaan (terutama perniagaan kanopi) dan mahu memastikan kejayaan adalah milik mereka, perancangan yang rapi amat perlu sebelum impian dapat direalisasikan.

Walaupun ramai dari kalangan kita yang telah berjaya dalam perniagaan dan memiliki kemewahan yang berganda2, mereka tetap melakukannya dengan keazaman yang tinggi, komitmen 100% dan yakin atas usaha yang dilakukan.

Post kali ini membincangkan panduan asas untuk menjadi ahli perniagaan yang berjaya... Disamping membekalkan produk yang berkualiti tinggi serta perkhidmatan yang memuaskan, Saidina Excel Canopy juga berusaha membentuk pelanggan agar menjadi usahawan berjaya yang berwawasan dan berinformasi.

Seorang AHLI PERNIAGAAN adalah seseorang yang komited dalam suatu usaha perniagaan yang sentiasa berkembang atau membangun serta mengekalkan operasi perniagaannya. 

Menjadi seorang ahli perniagaan menjadikan anda merasa puas kerana anda adalah bos anda sendiri. Tetapi menjadi ahli perniagaan yang berjaya, BUKAN perkara mudah tanpa mencuba, ia adalah di mana anda perlu mempunyai lebih banyak ciri-ciri, seperti rajin dan didorong untuk melakukan semua perkara-perkara yang lebih baik terhadap pesaing. 

Ia bukan sesuatu yang luar biasa bagi seorang ahli perniagaan untuk terlibat dalam 1 atau lebih perniagaan, yang mungkin. Seorang ahli perniagaan yang berjaya adalah orang yang menyelia 1 atau lebih perniagaan, kejayaan sering diukur dari segi kewangan seperti nilai bersih, modal kasar, kesan budaya dan kemampanan. Apa sahaja ukuran kejayaan perniagaan ini, ada ahli perniagaan yang berjaya di belakangnya.

Walaupun tidak ada penyelidikan dan fakta sains yang tepat dalam mencapai bagaimana pemilik perniagaan boleh berjaya, tetapi tip2 berikut akan memberikan bantuan yang besar.


1. Dapatkan pendidikan atau latihan.
Ia adalah penting bahawa anda tahu asas-asas menjalankan perniagaan. Terdapat banyak cara untuk mempelajari prinsip-prinsip perniagaan seperti pemasaran, pengurusan, kewangan dan operasi.

Kolej / bengkel - Apa-apa sijil atau ijazah dalam bidang perniagaan adalah satu permulaan yang baik.

Seminar / kursus - Menghadiri seminar mengenai perniagaan untuk belajar daripada mereka yang telah berjaya sebagai ahli perniagaan.

2. Bangunkan kemahiran interpersonal (komunikasi) anda.
Kemahiran interpersonal berkaitan dengan bagaimana anda berinteraksi dengan orang ramai. Bukan sahaja anda akan memerlukan kemahiran ini untuk menguruskan pekerja anda, tetapi juga untuk perundingan perjanjian dan kontrak, berkomunikasi secara berkesan dengan orang ramai dan rangkaian dengan industri profesional lain. Untuk menjadi seorang ahli perniagaan yang mempunyai kemahiran interpersonal yang baik , ikut amalan yang berikut:

Jadikan ia satu titik untuk menghargai kerja dan input orang lain.

Jadi pendengar yang aktif - Ini bermakna mengakui apa yang orang lain katakan dengan mengulangi kembali kepada mereka dalam perkataan anda sendiri , kerana ia akan menunjukkan anda memahami apa yang mereka katakan.

Beri perhatian kepada orang lain - Menjadi proaktif tentang perasan orang lain, kata-kata dan bahasa badan.

Menghubungkan orang ramai . Seorang ahli perniagaan yang berjaya adalah hub di mana sambungan interpersonal dibuat. Menggalakkan persekitaran yang membawa orang ramai bersama-sama anda, adil, dan menggalakkan mereka untuk bekerja bersama-sama.

Mengambil peranan kepimpinan untuk menyelesaikan sebarang konflik. Bertindak sebagai orang tengah, daripada melibatkan diri secara peribadi. 

3. Kejar impian kejayaan perniagaan anda dengan penuh semangat.
Ia tidak cukup untuk hanya mahu menjadi seorang ahli perniagaan. Satu keghairahan untuk berjaya adalah apa yang akan membuat anda menjadi lebih menonjol dari biasa. Tanamkan keyakinan bahawa segala usaha gigih anda pasti akan membawa kejayaan.

4. Pilih pekerja dengan teliti.
Pekerja anda adalah rangkaian sokongan anda, dan ianya amat perlu untuk kejayaan perniagaan anda. Pilih hanya orang-orang yang mahir dan cekap, dan pastikan untuk pertimbangkan bagaimana jaringan pekerja semasa membuat pemilihan.

5. Uruskan kewangan perniagaan anda dengan baik dan sentiasa berada dalam fikiran anda.
Memilih pejabat yang besar dan cantik mungkin akan lebih menggoda, tetapi pelaburan dalam perniagaan anda harus menjadi keutamaan jika anda bertujuan untuk menjadi ahli perniagaan yang berjaya. 

Rancang perbelanjaan anda dengan baik. Buat peruntukan (Bajet) yang sesuai dengan tahap prestasi semasa perniagaan anda. Jangan berbelanja melebihi kemampuan. Anda hanya boleh membuat peruntukan pada sesuatu perkara jika anda tahu hasil yang yang diperolehi akan memberikan kesan positif. 

6. Dapatkan bimbingan mentor.
Bina dan kembangkan hubungan dengan seorang ahli perniagaan yang telah berjaya yang anda ingin ikuti. Anda boleh mendapatkan mentor ini melalui rangkaian sosial atau dengan penyelidikan perniagaan yang anda anggap sebagai telah berjaya dan minta nasihat daripada mereka.

7. Ambil risiko.
Anda mesti mengambil peluang dan langkah di luar norma untuk menjadi seorang ahli perniagaan yang menonjol di kalangan pesaing. Ini bermaksud bahawa menerima kegagalan kecil adalah tidak dapat dielakkan dan belajar untuk melihat mereka sebagai peluang untuk pertumbuhan. Rancang usaha anda dengan teliti dan lindungi nilai risiko sebanyak yang anda boleh, tetapi bersedia untuk kekecewaan sekali-sekala.

Aplikasikan panduan di atas dalam perniagaan kanopi anda. Nescaya ia akan menjadi asas dalam perniagaan anda selain memohon DOA kepada Allah swt. Insha Allah, kejayaan akan menjadi milik anda...
Catat Ulasan

0 Ulasan