Simbol Hidangan Makanan dalam Majlis Perkahwinan Melayu

Simbol Hidangan Makanan dalam Majlis Perkahwinan Melayu

Perkahwinan adalah salah satu amalan budaya, agama dan sosial yang paling penting bagi hampir semua negara-negara di dunia . Ia adalah satu majlis di mana dua individu ( lelaki dan perempuan) bersatu melalui tindakan undang-undang atau institusi dipanggil perkahwinan. Ia proses yang terlibat dan membawa beberapa makna yang penting kepada hubungan manusia.

Perkahwinan dipengaruhi oleh kedua-dua budaya dan agama dan mempunyai perbezaan yang besar antara kumpulan etnik, negara dan kelas sosial . Ia adalah satu majlis khas dalam kehidupan masyarakat yang anggap sebagai peristiwa yang sangat penting bagi mereka yang telah banyak melaburkan wang, masa, dan tenaga. Walaubagaimanapun, posits atas apa jua sebab, majlis perkahwinan tidak boleh berjaya dianjurkan tanpa kehadiran MAKANAN. Makanan sejak zaman awal sebenarnya memainkan peranan yang penting dan bertindak sebagai salah satu komponen yang paling penting dalam perkahwinan dan menjadi tradisi dan norma-norma bagi kebanyakan etnik dunia . Sesetengahnya berhujah dan menegaskan bahawa makanan bukan sahaja mencerminkan dan menyatakan identiti peribadi dalam kehidupan tetapi juga mencerminkan identiti budaya , mewujudkan sempadan dan perbezaan antara budaya.


Makanan berfungsi untuk menandakan sistem kepercayaan , peraturan agama dan amalan dan ideologi yang rumit bagi orang tertentu atau watak , atau bahawa daripada semua komuniti atau budaya yang tidak boleh dijelaskan dengan jelas dalam teks. Makanan sering berkait rapat dengan majlis-majlis agama atau budaya istiadat dan istimewa. Golongan masyarakat atau negara-negara tertentu, menggunakan makanan tertentu untuk upacara penting yang mewakili bahan-bahan yang melambangkan dan membawa makna dan kepercayaan tertentu. Dengan kata lain, makanan sering diperpercayai kaya dengan perlambangan kerana itu keutamaan hidup dan bertindak sebagai adat atau tradisi dalam budaya satu masyarakat. Selaras dengan konsep ini, tajuk ini meneroka dan meneliti peranan dan simbolisme makanan dalam majlis perkahwinan Melayu secara kualitatif.

Apakah Makanan yang biasa dihidangkan semasa majlis perkahwinan?

Secara Umum, Majlis perkahwinan adalah satu perkara yang besar dalam proses perkahwinan dan banyak orang bekerja bersama-sama dalam penyediaan makanan sebelum majlis bermula. Kebanyakan mereka mendakwa bahawa nasi putih adalah satu kemestian manakala nasi beriani menjadi hidangan kegemaran. Hidangan sampingan yang biasanya dihidangkan adalah sama ada daging lembu atau ayam. hidangan popular misalnya ialah ayam atau daging kurma dan ayam masak merah.

Tempat yang berbeza akan mempunyai makanan istimewa mereka sendiri. Sebagai contoh, ada yang menyatakan bahawa mereka lebih suka menghidangkan umbut masak lemak dan labu masak putih sebagai makanan istimewa mereka dalam majlis perkahwinan. Selain itu, Nasi Briyani Gam juga menjadi pilihan istimewa bagi kebanyakan keluarga. Bagi masyarakat negeri Perak, mereka akan menghidangkan makanan tradisi Rendang Tok yang simbolik. Ia memakan masa yang lama untuk dimasak yang menggunakan berbagai rempah ratus yang meningkatkan nilai makanan tersebut.


Hidangan bagi amalan tradisi yang dipanggil "Makan Beradab" dihidangkan secara istimewa untuk pengantin. Antara makanan istimewa yang dihidangkan seperti rendang, hati masak kicap, ikan masak masam manis, acar rampai dan buah-buahan. Selain itu, burung puyuh goreng berempah, ayam golek dan udang Bukhari juga menjadi pilihan.


Selain itu, makanan juga disediakan untuk tetamu sebagai hadiah. Biasanya bunga telur, wajik, dodol dan pulut kuning akan diberikan kepada para tetamu. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perubahan pada hadiah ini disebabkan oleh pemodenan di kalangan masyarakat mereka.Makna Simbol dan Peranan Makanan dalam majlis Perkahwinan Melayu

Wajik (Nasi manis) memberikan makna yang simbolik sebagai penghargaan kerana kemanisannya, orang percaya wajik akan membawa kehidupan yang manis kepada pengantin perempuan dan pengantin lelaki di samping memberi tuah kepada tetamu yang masih bujang untuk mencari pasangan mereka dan merasai kemanisan berkahwin.

Di samping itu, nasi mentega atau nasi bryiani digunakan untuk memberitahu atau mengisytiharkan perkahwinan itu.


Bunga telur dan sirih junjung adalah satu kemestian sebagai hadiah. Tepak sirih yang dikenali sebagai "Bujang" adalah satu keperluan sebagai hadiah dalam majlis tersebut. Di samping itu, pulut kuning, kek, kuih bakar, buah-buahan, wajik dan dodol adalah contoh-contoh hadiah yang lain. Bunga telur dipercayai sebagai simbolik kesuburan.


Selain itu, keluarga yang mempunyai ikatan yang kuat diwakili oleh pulut kuning kerana sifat pulut yang melekit dan melekat antara satu sama lain, pulut kuning dikatakan sebagai wakil setiap keluarga dengan niat untuk membina dan mengukuhkan hubungan antara keluarga dan pasangan. Di samping itu, pulut kuning juga melambangkan Raja yang merujuk kepada pengantin perempuan dan pengantin lelaki yang menjadi seperti seorang raja dan ratu pada hari majlis yang dipanggil sebagai "Raja Sehari".


- Dipetik dan diterjemahkan dari Journal: The Roles and Symbolism of Foods in Malay Wedding Ceremony
Rosmaliza Muhammad*, Mohd Salehuddin Mohd Zahari, Alina Shuhaida Muhammad Ramly, Roslina Ahmad
Catat Ulasan

0 Ulasan