Apa itu Chipboard / Particle board yang digunakan untuk perabot moden masa kini?

chipboard colors

Apa itu Chip board?
Chipboard digunakan sebagai bahan utama masa kini untuk membuat perabut seperti meja, rak, laci, kabinet dan lain2.
Chipboard, juga dikenali sebagai Papan Partikel (Chipboard), papan gentian ketumpatan rendah (LDF) dan papan serpih, adalah produk kayu kejuruteraan yang diperbuat daripada kerepek kayu, serat papan kincir, atau habuk papan, dan resin sintetik atau pengikat yang sesuai, yang ditekan dan diekstrusi. Papan serai yang berorientasi, juga dikenali sebagai flakeboard, waferboard, atau papan serpihan, adalah serupa tetapi menggunakan serpihan kayu machined yang menawarkan lebih banyak kekuatan. Semua ini adalah bahan komposit yang tergolong dalam spektrum produk fiberboard.


chipboard


Ciri-ciri Chipboard:
Papan Partikel (Chipboard) lebih murah, padat dan lebih seragam daripada kayu konvensional dan papan lapis dan digantikan dengannya apabila kos lebih penting daripada kekuatan dan penampilan. Walau bagaimanapun, Papan Partikel (Chipboard) boleh dibuat lebih menarik dengan lukisan atau penggunaan venir kayu ke permukaan yang akan kelihatan. Walaupun ia lebih padat daripada kayu konvensional, ia adalah jenis papan serat yang paling ringan dan paling lemah, kecuali papan penebat. Papan gentian berkepit sederhana dan papan hardboard, juga dipanggil fiberboard berkepadatan tinggi, lebih kuat dan lebih padat daripada Papan Partikel (Chipboard). Gred yang berbeza dari segi zarah mempunyai kepadatan yang berbeza, dengan ketumpatan yang lebih tinggi menghubungkan kekuatan yang lebih besar dan ketahanan yang lebih besar terhadap kegagalan pengikat skru.
Kelemahan utama dari Papan Partikel (Chipboard) adalah bahawa ia sangat mudah untuk pengembangan dan perubahan warna disebabkan kelembapan, terutamanya apabila ia tidak ditutup dengan cat atau pembalut lain. Oleh itu, ia jarang digunakan di luar atau di tempat-tempat di mana terdapat kelembapan yang tinggi, dengan pengecualian beberapa bilik mandi, dapur dan laundri, di mana ia lazim digunakan sebagai pelan - dalam varian kelembapannya - di bawah lembaran vinil yang berterusan lantai.
Kelebihan menggunakan Papan Partikel (Chipboard) di atas papan lapis teras venir adalah lebih stabil, (kecuali jika basah), lebih murah untuk dibeli, dan agak lebih mudah digunakan.


Sejarah dan Pembangunan
Papan Partikel (Chipboard) berasal dari Jerman. Papan Partikel (Chipboard) pertama dihasilkan pada tahun 1887, ketika Hubbard membuat "kayu buatan" yang dibuat dari tepung kayu dan pelekat berasaskan albumin, disatukan di bawah suhu dan tekanan tinggi.
Walaupun penggunaan dua atau tiga lapisan venir kayu kuno, 4 'x 8' moden kayu lapis dengan 5-11 teras lapisan venir dicipta pada awal abad ke-20, dan mula menjadi biasa oleh Perang Dunia Kedua. Semasa peperangan, resin fenolik lebih mudah diakses daripada venir kayu kelas atas di Jerman, dan juruterbang dan pencipta Luftwaffe Max Himmelheber memainkan peranan dalam membuat lembaran Papan Partikel (Chipboard) pertama, yang lebih sedikit daripada penyerapan penyapu lantai, kerepek kayu, dan Sekeping komersial yang pertama dihasilkan semasa Perang Dunia II di sebuah kilang di Bremen, Jerman. [klarifikasi diperlukan] Untuk pengeluarannya, bahan buangan telah digunakan - seperti ramuan juruelektrik, offcuts atau serbuk gergaji - tukul-giling ke dalam cip dan terikat bersama dengan resin fenolik. Pengilangan tukul melibatkan bahan yang memecah menjadi kepingan yang lebih kecil dan lebih kecil sehingga mereka dapat melewati layar. Kebanyakan pengeluar partikel papan awal menggunakan proses yang sama, walaupun sering dengan resin yang sedikit berbeza.
Telah didapati kekuatan, penampilan dan ekonomi resin yang lebih baik dapat dicapai dengan menggunakan cip yang lebih seragam, yang dihasilkan. Pengeluar mula memroses birch padat, beech, alder, pain dan merapikan ke cip dan serpihan yang konsisten; lapisan-lapisan halus ini kemudiannya diletakkan di luar papan, dengan terasnya terdiri daripada lebih kasar, cip lebih murah. Papan jenis ini dikenali sebagai Papan Partikel (Chipboard) tiga lapisan.
Baru-baru ini, Papan Partikel (Chipboard) berkadar gred juga telah berkembang. Ia mengandungi partikel-partikel yang secara beransur-ansur menjadi lebih kecil apabila mereka semakin dekat ke permukaan

chipboard     chipboard

Pembuatan Chipboard

Papan Partikel (Chipboard) atau papan serpai dihasilkan dengan mencampurkan zarah kayu atau serpihan bersama dengan resin dan membentuk campuran ke dalam lembaran. Bahan mentah yang digunakan untuk zarah dimasukkan ke dalam chipper cakera dengan antara empat dan enam belas bilah yang disusun secara radiasi (cip dari chippers cakera lebih seragam dalam bentuk dan saiz daripada dari jenis lain dari chipper kayu). Zarah kemudiannya dikeringkan, selepas mana zarah-zarah yang besar dan berukuran sedang ditayangkan.
Resin kemudiannya disembur kabus melalui muncung halus ke zarah. Terdapat beberapa jenis resin yang biasa digunakan. Resins berasaskan amino-formaldehid adalah yang terbaik apabila mempertimbangkan kos dan kemudahan penggunaan. Urea Melamin resin digunakan untuk menawarkan rintangan air dengan peningkatan melamin yang menawarkan rintangan yang dipertingkatkan. Ia biasanya digunakan di mana panel digunakan dalam aplikasi luar disebabkan oleh peningkatan rintangan air yang ditawarkan oleh resin fenolik dan juga warna resin yang menghasilkan panel yang lebih gelap. Melamin Urea fenolik formaldehida wujud sebagai kompromi. Untuk meningkatkan sifat panel lebih jauh penggunaan resin resorcinol biasanya bercampur dengan resin fenolik digunakan, tetapi ini biasanya digunakan dengan papan lapis untuk aplikasi marin dan kesempatan jarang dalam pengeluaran panel.
Pengeluaran panel melibatkan pelbagai bahan kimia lain-termasuk lilin, pewarna, agen pembasahan, agen pembebasan-untuk membuat tahan air tahan akhir, tahan api, bukti serangga, atau memberikan beberapa kualiti lain.
Zarah kemudian melewati kabus resin yang mencukupi untuk melapisi semua permukaan dan kemudian dilapisi, terlebih dahulu ke dalam permaidani yang berterusan. Ini 'permaidani' kemudian dipisahkan menjadi 'selimut' segi empat tepat, yang kemudiannya dipadatkan dalam akhbar sejuk. Peranti seberat mencatatkan berat serpihan, dan mereka diagihkan ke kedudukan dengan memutar rake. Di dalam Papan Partikel (Chipboard) berkadar gred, serpihan tersebar oleh jet udara yang melemparkan zarah halus lebih jauh daripada yang kasar. Dua jet itu, terbalik, membenarkan zarah-zarah itu terbentuk daripada halus hingga kasar dan kembali ke denda.
Lembaran yang terbentuk kemudiannya dimampatkan sejuk untuk mengurangkan ketebalannya dan menjadikannya lebih mudah untuk diangkut. Kemudian, mereka dimampatkan semula, di bawah tekanan antara 2 dan 3 megapiksel (290 dan 440 psi) dan suhu antara 140 dan 220 ° C (284 dan 428 ° F). Proses ini menetapkan dan menguatkan gam. Semua aspek keseluruhan proses ini mesti dikawal dengan teliti untuk memastikan saiz, kepadatan dan konsistensi lembaga yang betul.
Papan kemudian disejukkan, dipangkas dan dilapisi. Mereka kemudiannya boleh dijual sebagai papan mentah atau permukaan diperbaiki melalui penambahan venir kayu atau permukaan lamina.


Reka bentuk perabot
Papan Partikel (Chipboard) mempunyai pengaruh besar terhadap reka bentuk perabot. Pada awal tahun 1950-an, dapur Papan Partikel (Chipboard) mula digunakan dalam pembinaan perabot tetapi, dalam banyak kes, ia tetap lebih mahal daripada kayu padu. Dapur Papan Partikel (Chipboard) hanya tersedia untuk yang sangat kaya. [Rujukan?] Apabila teknologi lebih maju, Papan Partikel (Chipboard) menjadi lebih murah.
Sesetengah syarikat besar mendasarkan strategi mereka dengan menyediakan perabot pada harga yang rendah. Untuk melakukan ini, mereka menggunakan bahan-bahan yang paling murah. Dalam hampir semua kes, ini bermakna lembaga partikel atau MDF atau serupa. Bagaimanapun, pengeluar, untuk mengekalkan reputasi berkualiti dengan kos rendah, boleh menggunakan lembaga zarah yang lebih tinggi, contohnya, Papan Partikel (Chipboard) ketumpatan yang lebih tinggi, Papan Partikel (Chipboard) tebal, atau Papan Partikel (Chipboard) yang menggunakan resin berkualiti tinggi. Orang boleh perhatikan jumlah sag dalam rak lebar yang diberikan untuk menarik perbezaannya.
Secara amnya kos barang-barang lembaran yang lebih rendah (Papan Partikel (Chipboard), papan gentian kepadatan sederhana dan lain-lain produk kayu kejuruteraan) telah membantu untuk menggantikan kayu padu daripada banyak aplikasi kabinet.

Keselamatan
Kebimbangan keselamatan adalah dua bahagian, satu adalah debu halus dan bahan kimia yang dikeluarkan ketika panel partikel dimetrasi (mis., Gergaji atau penghalaan). Had pendedahan pekerjaan wujud di banyak negara yang mengiktiraf bahaya habuk kayu. Papan zarah pemotongan boleh melepaskan formaldehid, karbon monoksida, hidrogen sianida (dalam kes resin amino) dan fenol (dalam kes resin fenol-formaldehid). Kebimbangan lain adalah dengan pelepasan formaldehid yang perlahan dari masa ke masa. Pada tahun 1984 kebimbangan mengenai tahap awal formaldehid yang diketuai memimpin Jabatan Perumahan dan Pembangunan Bandar Amerika Syarikat untuk menetapkan piawaian untuk pembinaan rumah-rumah pembuatan. Papan partikel (PB), papan gentian kepadatan sederhana (MDF), papan serat berorientasikan (OSB), dan lantai berlamina telah punca utama pengeluaran pelepasan formaldehid. Sebagai tindak balas terhadap banyak tekanan pengguna dan kayu pada industri, PB dan MDF sekurang-kurangnya kini boleh didapati dalam versi "no formaldehyde added" (NAF) yang belum lagi digunakan pada tahun 2015. Banyak bahan binaan lain seperti kemasan perabot, permaidani dan caulking melepaskan formaldehid, serta penebat busa Urea-formaldehid, yang dilarang di Kanada untuk dipasang di dinding rongga tertutup kediaman. Formaldehid diklasifikasikan oleh WHO sebagai karsinogen manusia yang diketahui.
chipboard     chipboard     chipboard- Petikan diambil dari wikipedia, diterjemahkan ke Bahasa Malaysia

Untuk pertanyaan / tempahan perabot pejabat, sila hubungi / wasap no. di bawah:
www.wasap.my/60173160970 (Suriyati)
www.wasap.my/60129236151 (Mira)
www.wasap.my/60173760139 (Syazwan)
www.wasap.my/60172666047 (Shahira)
www.wasap.my/60193798843 (Ezhar)

Pejabat:
+603-60571884 Line 1
+603-60572884 Line 2
+603-60573884 Line 3
Fax: +603-60570305
Email: perabot@saidina.com.my
Website: www.perabot.saidina.com.my

Kami membuat penghantaran ke seluruh Malaysia, Singapore, Brunei & Australia... Anda dialu2kan ke lokasi kami:
ALAMAT SYARIKAT:

Saidina Excel Services Sdn Bhd
(Saidina Group)
No. 8, Jalan Mahagoni 7/2A
Seksyen 4, Bandar Utama Batang Kali
44300 Batang Kali
Selangor
Malaysia

Catat Ulasan

0 Ulasan